KALGAŞ VAROLABİLİR Mİ? ASIMOV'UN BİR HİKAYESİ İÇİN TAHAYYÜL ETTİĞİ ÇOK GÜNEŞLİ SİSTEMİN ASTROFİZİK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Isaac Asimov'un doğal bir duruma bağlı olarak medeniyetin çöküşü temasını işlediği Nightfall [Alacakaranlık] adlı bilimkurgu öyküsünde kurguladığı, altı güneşi, bir gezegeni ve bu gezegenin uydusundan oluşan bir sisteminin olanaklı olduğuna dair iki Hintli astrofizikçinin kaleme aldığı "Nightfall: Can Kalgash Exist?" başlıklı makalesi, son dönemlerde okuduğum en şaşırtıcı ve düşündürücü bir çalışmaydı.

Bir öykü için yaptığı kurgusu astrofizik hesaplarıyla doğrulanmış olan Asimov'un dehasına duyduğum saygı daha da derinleşti.

Asimov'un öyküsü, çoklu güneşleri nedeniyle sürekli gün ışığına alışmış bir uygarlığın psikolojik ve toplumsal çöküşünü ele alıyor. Gezegenin sakinleri, dünyalarını karanlığa gömecek olan ve 2049 yılda bir gerçekleşen tam tutulmaya karşı hazırlıksızdır. Bilim adamlarının hazırlık çabalarına karşın, tutulma nihayet gerçekleştiğinde toplum kaosa sürüklenir ve bilinmeyen karşısında insan aklının ve medeniyetinin kırılganlığını gösterir. Her 2049 yılda bir medeniyet çöküşü yaşanmış, sonrasında yeni bir medeniyet gelişmiştir. Asimov'un Vakıf serisinde ele aldığı medeniyet çöküşü ve döngüsellik temaları bu öyküde bir tabiat olayına verilen kollektif irrasyonal tepkiler temelinde işlenmiştir.

Lagaş ismi antik Sümer şehrine bir atıftır. Ancak makaledeki Kalgash ismi, Asimov'un sağlığında ve onayıyla R. Silverberg tarafından yapılan romanlaştırmada geçen Kalgash ismini temel alır.

İlgili öykü, dilimize "Karanlık Bir Gece" başlığı altında çevrilmiş olup, Galaksi Şeytanları adlı öykü seçkisinde yayınlanmıştır, bkz. Isaac Asimov, Galaksi Şeytanları, çev. Gönül Suveren, İstanbul: Altın Kitaplar Yayınevi, 1991, s. 63-113. Kitabın baskısı olmadığı için ancak sahaflarda temin edilebilir.

İlgili makale için bkz. Smaran Deshmukh ve Jayant Murthy, "Nightfall: Can Kalgash Exist?", arXiv:1407.4895 (1994), Cornell University Press, s. 1-8. Açık erişimli makaleye Cornell University'nin arXiv sayfasından ulaşılabilir: https://arxiv.org/abs/1407.4895

Bu blogdaki popüler yayınlar

SOSYOLOGCA'DA NEŞREDİLEN MAKALEM: ATTİLÂ'NIN HUN ORDUSUNA SÖYLEVLERİ TEMELİNDE GARBİYATÇI BİR IORDANES OKUMASI

ADALET KAVRAMININ EVRENSELLİĞİ VE GÖRECELİLİĞİ

KÖPRÜLÜ'NÜN TÜRKİYE TARİHİ VE BİR POLEMİK HAKKINDA