Kayıtlar

Ağustos, 2024 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

30 AĞUSTOS RUHU: İSTANBUL BAROSU BAŞKANLARINDAN ORHAN ADLİ APAYDIN'IN UNUTULMUŞ BİR YAZISI

Resim
"30 Ağustos, dünya ölçüsünde bir manayı da taşımaktadır. Zira, doymak bilmeyen ihtirasını Türk toprakları üzerinde de tatmin etmeye uğraşan emperyalizm, ilk silleyi Anadolu'nun mukaddes bağrında Türk miletinden yemiş ve bozulan bir ordu ile bu topraklardan göçüp gitmişti. "Onun içindir ki, 30 Ağustos bütün esir milletlerin bir kurtuluş ideali olmuştu." İstanbul Barosu Başkanlarından Orhan Adli Apaydın'ın "Otuz Ağustos Ruhu" başlıklı yazısından, Vakit Gazetesi, 30 Ağustos 1944. Belirtmek gerekir ki bu yazının kaleme alındığı tarihte, dünya nüfusunun büyük kısmı sömürge yönetimleri altında yaşamaktaydı. İstiklal Harbimizin 30 Ağustos Zaferi ile neticelenmesi, tüm mazlum milletler için bir umut, bir ideal olmuştu.

VARIM, ÖYLEYSE DÜŞÜNMELİYİM

Resim
"Varım, öyleyse düşünmeliyim; aklımı, kişiliğimi, onurumu korumak için düşünmeliyim. Özgürlüğümü ve bağımsızlığımı kaybetmemek için düşünmeliyim." Tarık Buğra, Politika Dışı, İstanbul: Ötüken Neşriyat, 1992, s. 125.

BİR ADLİYE HABERİNE DAİR

Resim
Bıçaklı saldırıya uğrayan, kalıcı şekilde zarar gören ve halen tedavisi sürmekte olan müvekkilim Mehmet Gözügök'ün mağduriyetini haber yapan Birgün Gazetesi'ne, gazeteci Tuğçe Çelik'e ve emeği geçenlere müteşekkiriz. https://www.birgun.net/haber/saldirgana-ilk-durusmada-tahliye-551691

TANPINAR'IN BİR KİTABİYAT YAZISI

Resim
Kırklı yılların gazete okuru, Abdülhak Adnan Adıvar'ın Faust hakkında yazdığı kitap üzerine Ahmet Hamdi Tanpınar'ın kaleme aldığı kitabiyât yazısını okuyabiliyordu.  Tasviri Efkâr Gazetesi, 31 Ağustos 1941, s. 4.

ÖZEL BİR İNSANIN ARDINDAN

Resim
Değerli büyüğüm, aile dostumuz ve müvekkilim Can Karaca'nın vefat haberini üzülerek öğrendim. Dedesi Hayrettin Karaca'dan öğrendiği botanik, fidancılık ve hidropeyzaj alanındaki bilgi ve tecrübesini, Karaca Fidancılık firmasında sürdürerek, ülkemizde birçok alanın ağaçlandırılması, bitkisel ve yapısal peyzajın projelendirmesi, uygulaması, bakımı için danışmanlık ve bitki temini alanında hizmetleri oldu. Atatürk'e ve Cumhuriyetimize gönülden bağlıydı. Şişli Terakkili olması ise ortak paydamızdı. Mizah duygusu çok gelişmiş bir insandı. Ağır bir ameliyat sonrasında bile başından geçenleri mizahi bir dille anlatabiliyordu. Ciddi bir motorsiklet tutkusu vardı. Sağlık konuları olduğu dönem bile motorsikletle Anadolu turu yapmıştı. Hayat dolu bir insandı. Sağlık konuları yaşadığı dönemde dahi bu tarzını korudu. Kendisini hep güzel anılarımızla yad edeceğim. Yüce Allah'tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine sabır dilerim. Mekanı cennet olsun.