MÜZİK ESERLERİNİN DİJİTAL ORTAMDA KORUNMASI MESELESİNE DAİR HUKUKİ BİR TETKİK
Kıymetli dostum ve meslektaşım Av. Yiğithan Yücel'in "Dijital Ortamlarda Müzik Eserinin Korunması" (İstanbul: Aristo, 2024) başlıklı yapıtı, alanında oldukça özgün ve güncel bir katkıdır.
"Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Bağlamı" başlıklı I. bölümde, eser kavramı ve müzik eserinin tanımlaması yapılmış, müzik eseri üzerinde eser sahibinin hakları konusu manevi haklar, mali haklar, çoğaltma hakları, yayma hakkı, temsil hakkı, umuma iletim hakkı açısından ele alınmıştır.
Yapıtın "Eserden Kaynaklı Mali Hakkı Konu Edinen Sözleşmeler" başlıklı II. bölümde ruhsat, lisans ve devir sözleşmesi bakımından ortak hükümler, meslek birliği ile akdedilen sözleşmeler ve edisyon sözleşmesi konuları incelenmiştir.
"Dijital Ortamdaki Eylemlerin Telif Hakkı İhlali Teşkil Edip Etmediğinin Değerlendirilmesi" başlıklı IV. bölümde, link verme (linking), yüzeysel link verme (surface linking), derin link verme (deep link), çerçeveleme ve gömülü link, yayın manipülasyonu (stream manipulation), kapalı devre müzik yayıncılığı, yayın korsanlığı (stream ripping) gibi doktrinimiz için oldukça yeni sayılabilecek güncel meselelerin tetkik edildiği görülmektedir. Yine bu bölümde, dijital hak yönetimi, internet süjelerinin telif hakkı ihlalinden sorumluluğu ile FSEK ek madde 3 hükmü incelenmiştir.
Yücel'in çalışması, bilhassa müzik eseri sahipleri ve onların haklarını koruyacak hukukçular için güncel meselelerin de ele alındığı, mevcut mevzuatı ve bu mevzuatın sağladığı korumayı yetkinlikle ele alan bir çalışmadır.
Konuyla ilgilenen meslektaşlarıma, öğrencilerime ve müzik eseri sahibi dostlarıma okumalarını tavsiye ederim.